top of page

İş Göremezlik Ödemesi Hakkında

İşyerinde çalışırken kendinizi iyi hissetmemeye başladınız, doktora gittiniz ve doktor size istirahat etmeniz gerektiğini belirtti. Size bir istirahat raporu, resmi adıyla “iş göremezlik raporu” verildi. Eve gittiniz, yatakta uzanıyorsunuz, yanınızda kutularca ilaç ile iyileşmeyi beklerken ödememi SGK’tan nasıl alabilirim kaygısı içinizde beliriyor ve ne yazık ki daha önce bu konuda hiçbir deneyiminiz olmadı. Üzülmeyin, bu yazı iş göremezlik raporu aldıktan sonra SGK’tan iş göremezlik ödemenizi nasıl alacağınıza dair bilgiler içeriyor. Unutmayın, bu yazı sadece yaşadığımız deneyimleri size aktarmaktadır ve resmi bir yönlendirme veya prosedür değildir, bilgiler zamanla değişmiş veya eksik olabilir.

İş göremezlik ödemesinin kontrole gitmediğinden kapatıldığını gören kişinin şaşkınlığı ve üzüntüsü.
"Rapor sigortalı kontrole gitmediğinden, kapatıldı!"

Öncelikle yapabileceğiniz en değerli şeylerden biri raporun “Rapor Durumu” kısmını kontrol etmek. Bu kısımda “KONTROL” yazıyorsa raporun bitiş tarihinden sonra doktorunuza kontrol randevusuna gitmeniz gerekmektedir. Doktor eğer artık çalışabilir olduğunuzu belirtirse raporun ilgili kısmı “ÇALIŞIR” durumuna çekiyor. Bu işlemin yapıldığından emin olmanızı ve e-devlet’den kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Raporunuzun durumunu kontrol etmek için e-devlet’e girip Sağlık Bakanlığı altında yer alan “İstirahat Raporları Sorgulama” menüsüne girerek raporunuzun durumunu görebilirsiniz. Aynı zamanda bu bilgiyi e-devlet içerisinde SGK altında yer alan “4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme” menüsünden görebilirsiniz, incelediğiniz ilgili raporun “Rapor Durumu” “ÇALIŞIR” olmalıdır. Eğer doktor raporu “KONTROL” durumundan “ÇALIŞIR” durumuna çekme işlemini atlarsa kontrol randevusuna gitmemiş sayılırsınız ve SGK’tan iş göremezlik ödemesi alamazsınız. Böyle bir durumda SGK altında yer alan “4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme” menüsünden “Rapor, sigortalı kontrole gitmediğinden kapatıldı.” şeklinde rapor durumu yazısı görürsünüz. Bu sorunla karşılaşmanız durumunda ne yapmanız gerektiğini birazdan paylaşacağız.


Rapor durumunun çalışır olduğunu e-devlet’den gördükten sonra rapor bitiş tarihi itibariyle işvereninizin çalışmadığınıza dair bir bildirim yapması gerekiyor. Bu bildirimin yapılıp yapılmadığını Alo 170 hattını arayarak vatandaşlık temsilcisinden öğrenebilirsiniz. İşvereniniz ilgili bildirimi yaptıktan bir süre sonra SGK altında yer alan “4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme” menüsünden “Ödeme Tutar” kısmının hesaplandığını ve “Ödeme Durumu” alanının “İşlemler Devam Ediyor” aşamasına geçtiğini göreceksiniz. Sonrasında eğer bir banka hesabı belirlediyseniz paranız ilgili banka hesabına aktarılacak ve “Ödeme Durumu” “Ödendi” şeklinde güncellenecek. İş göremezlik ödemenizin ne zaman yapılacağına dair bir bilgi SMS’ini de işlem öncesinde SGK’dan alıyor olacaksınız. Banka bilgilerinizi e-devlet üzerinden tanımlamamışsanız ödemenizi PTT’den almanız gerekmektedir. Banka tanımlama işlemini SGK altında yer alan “Şahış Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama” menüsü altından gerçekleştirebilirsiniz.


Eğer doktor kontrolüne gitmişseniz ve doktorunuz raporu “KONTROL” durumundan “ÇALIŞIR” durumuna çekme işlemini atlamışsa ve “4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme” menüsünden “Rapor, sigortalı kontrole gitmediğinden kapatıldı.” şeklinde rapor durumu yazısı görürseniz yapmanız gereken ilk şey hastaneniz ile durumu paylaşmaktır. Hastaneden durumu “ÇALIŞIR” işaretli olacak şekilde raporu tekrar manuel şekilde hazırlamasını ve buna ek olarak mezkür raporun elektronik sistemde çakışmasından dolayı manuel olarak gönderildiğini belirten bir üst yazı hazırlanmasını isteyin. Aldığınız üst yazı ve manuel rapor ile birlikte SGK’ya başvurun. SGK'daki yetkililer sizleri doğru bir şekilde yönlendirerek sorununuzun çözümü için destek olacaklardır.

bottom of page