top of page

Mercimek-San

Youtube'da merak ettiğim bir konuyu, bir ton balığının geleneksel olarak nasıl ayıklandığını ararken bir kanala rastladım, "[Hatice & Myung] HatmyuTube"isimli kanal Türk bir kadın ve Koreli eşinin gerek Türkiye, gerek Kore'de çektikleri videolardan oluşuyor (Youtube kanalı adresi). Myung'un (veya Ertuğrul'un) ve Hatice'nin maceralı hayatını izlemek, aynı zamanda bir Korelinin Türk yaşamı ve kültürü hakkında görüşlerini öğrenmek keyifliydi.


Üzerinden bir gün geçmişti ki, kendimi bir uzakdoğu restoran zinciri içerisinde buldum. Bu türdeki restoranlara pek az uğrarım, sanırım Hatice ve Myung'un etkisi ile uzakdoğu yeme kültürü bir şekilde bilinç altıma yerleşti ve böylece restoranı gördüğümde içeri girdim. Tavuklu noodle sipariş ettim, lezzeti fena değildi, zaten büyük bir lezzet arayışı ile de gitmemiştim. Yemeğe başlarken masada bulunan ve uzun zamandır kullanmadığım bir sos dikkatimi çekti, soya sosu! Soya sosu tuzlu olmasına rağmen noodle üzerine bolca döktüm ve lezzetini çokça arttırdı, aynı zamanda noodle'a renk katarak iştahımı da arttırdı.


Görsel yapay zeka tarafından oluşturulmuştur.

Bir gün sonra evde öğle yemeği için yeşil mercimek yapmaya koyuldum. Bir de aklıma ne gelsin, buzdolabında Kikkoman marka fermante soya sosum mevcuttu. Aklımın bir köşesinde ise dünden kalan soya sosu lezzeti henüz etkisini yitirmemişti. İşte dedim, şimdi bir Anadolu - Uzak Doğu sentezi yapmanın tam sırası. Noodle'a böylesine yakışan bir sos neden yeşil mercimek yemeğine yakışmasın ki? Soğanı doğrayıp İznik bölgesi zeytinyağı ve ev yapımı salça ile kavurdum, önceden kaynatıp soğutup hazırladığım mercimeği kavurduğum karışıma ekledim, daha sonra ise soya sosunu ekledim ve yemek pişmeye koyuldu. Soya sosu tuzlu olduğundan yemeğe tuz koymadım.


Sonuçta ortaya daha koyu renkli, pek hoş kokulu ve lezzetli bir yeşil mercimek yemeği çıktı! Adını uzun uzun düşünmeye gerek olmadığına kanaat getirerek Mercimek-San koymaya karar verdim. Bu yemeğin tanıtımı için bir giriş videosu hazırlamak gerekir ise şu şekilde uygun olacaktır. Ney ile çok kısa giriş taksimi ardından ninja müziği ile hızlanıp soya sosunun mercimek yemeğine katılma sırasındaki görsele Mercimek-San yazısı eklenir. Bu değerli tarifi denemenizi arzu ediyor, duygu ve düşüncelerinizi bizlerle paylaşmanızı merakla bekliyoruz.


(İstanbul, 2023)

bottom of page